Mesztegnyő község honlapja
péntek, 19 szeptember 2014 00:00

Kísérő programok

Képzeletországban szárnyalva, házi Oszkár-díj kiosztó versenyünkről szeretnék tudósítani – egészen pontosan a legjobb mellékszereplőnek járó díj felkonferálása jutott feladatomul.

 

Sokan gondolhatják, hogy mellékszereplőnek lenni hálátlan feladat, azonban komoly bemutatkozási lehetőséget biztosít – esetünkben helyi, közeli vagy távoli mesterembereknek, szórakoztatni vágyóknak-, s persze mint a mai világban sajnos mindenhol, az uralkodó szerepet játszó profitszerzés, a pénzkereset sem utolsó szempont.

A rétesfesztiválon a főszereplő a rétes, s az azt elfogyasztó idelátogatók szórakozása: egy hétvégére biztosítani az önfeledt kikapcsolódást… Képzeletbeli díjkiosztónkhoz visszatérve, térjünk rá a mellékszereplőkre, a kategóriákra, melyekben díjazzuk a jelölteket:

a szolgáltatók, az élelmiszer-forgalmazók, s a kézműves vásárosok.

A helyek kijelölése péntek délután-este történt meg, amit szombat reggel a vásárosok természetesen teljesen másképpen szerettek volna, így a megszokott rend szerint mindenki elköltözött a kijelölt helyéről, s persze végül mindenki megelégedésére sikerült rendezni a „versenyzőket” reggel kilenc órára. 

A szolgáltatók kategóriájában a XV. Rétesfesztivál képzeletbeli Oszkár-díjáért folyó versenyben jelölést kapott a „Vízenjáró labdák”, a Katica-tanya játszóháza, az egzotikus madárkiállítás, a pónilovaglás, s az egészen picik műlovaglását biztosító játék, a kiváló feszültség-levezető trambulin, s az elmaradhatatlan ugrálóvár.

Az élelmiszer-forgalmazók körében azok a szolgáltatók versenyeztek, akik a helyszínen elfogyasztható, vagy otthon elkészíthető termékeket kínáltak: a pecsenyés, a büfések, a desszert-kínálók: a kézműves cukorkaárusok, a kürtöskalácsos, a fagylaltos, a teafűszerész, a gyümölcsleveleket kínáló vagy a házilekváros, valamint elmaradhatatlan szponzoraink: a Borsodi és a Szentkirályi Ásványvíz.

A harmadik, egyben legtöbb jelölttel rendelkező kategória: a kézművesek kirakodóvására, mely idén még változatosabbra sikerült mint tavaly. Kiváló minőségű, magyar termékek kerültek terítékre, piacra. Jelenlétével megtisztelte a rendezvényt Török Emőke, sokszorosan kitüntetett népi iparművész, aki rendezvényünkre még Mesztegnyő feliratú köténykékkel ellátott babákat is készített. Ide tartozik a kaktusz-árus, a fa használati és dísztárgyakat kínáló, a tarsolyos és a táskás, a szalvétetechnikával készült dísztárgyakat készítő, a keramikus, az ékszerész. Volt, aki a villányi fesztiválról telefonált majdnem teljesen kétségbe esve, hogy rosszul döntött amiért nem mert váltani és a megszokott helyett nem Mesztegnyőre jött. Elfogadjuk-e még részvételét, ha megérkezik…

A XV. Rétesfesztivál jelöltjei tehát felsorakoztak, a profik és amatőrök vegyesen kínálták használati cikkjeiket, dísztárgyaikat, ruhákat és élelmiszereket. S hogy kinek a neve van a borítékban, mint első helyezett mellékszereplő? Írd meg Te nekem, mert képzeletbeli Oszkár-díjátadásomon Te vagy a döntnök, kedves Olvasó – legyél bár szervezőként, segítőként vagy látogatóként jelen, hiszen a lezajlott rendezvényen Te vagy a főszereplő – s persze a finomabbnál-finomabb rétesek.

Oláh Krisztina Anna

 

kozadatkereso logo 0

DMC Firewall is a Joomla Security extension!