Mesztegnyő község honlapja
  • Meghívó - XXI. Rétesfesztivál és Falunap

    Meghívó - XXI. Rétesfesztivál és Falunap

  • MEGHÍVÓ - Napközis-kézműves tábor 2022

    MEGHÍVÓ - Napközis-kézműves tábor 2022

 coronavirus 0Általános tudnivalók a járványügyi helyzetről és intézkedésekről

 

Részletek...

 


 

kedd, 23 szeptember 2014 00:00

Tisztelt Mesztegnyőiek!

Kedves Olvasó!

Véget ért a nyári politikai „uborkaszezon”, az országgyűlés elkezdte munkáját. Amikor e sorokat papírra vetem, már tárgyalják a képviselők a devizahitelesek súlyos problémáira –talán végleges- megoldást jelentő javaslatokat.  Az Alkotmánybíróság és a Kúria jogegységi döntése –amely mind az árfolyamrés alkalmazását, mind az egyoldalú kamatemelést törvénytelennek állapította meg– megnyitotta annak a lehetőségét, hogy több százezer magyar család kikerüljön az "adósrabszolgaságból".

Ezzel visszakapva önbecsülését és sok esetben az otthonát is. Az a gusztustalan bankszakmai erőfölény, valamint a rendkívül rafinált szerződéskötés alkalmazása –amivel a devizahiteleket reklámozó bankoknak sikerült a hitelt felvevőket megtéveszteni–, nos, ennek vetett véget a Kúria döntése. A bankok –a jogállamiság feltételeinek megfelelően– a bíróságon bizonyíthatják be, hogy tisztességesen jártak-e el az ügyfeleikkel. Ez a napi híradásokból úgy tűnik, hogy nem igazán sikerült. A parlament egyébként többek között arról dönt, hogy a devizahitelek jövő év elején esedékes „forintosítása” miképpen történjen meg. A leglényegesebb kérdés az, hogy milyen forint árfolyamon számoljanak el.  Messze áll tőlem a bankok iránt érzett sajnálat, azonban itt a kormánynak ¬–aki előterjesztője a törvényjavaslatnak– valamint a parlamentnek is megfontoltan kell eljárnia.  Természetesen elsősorban a devizahitelesek érdekében, de mindenképpen a bankok tűrőképességének határait is figyelembe vevő kompromisszumok megkötésével. Bizonyára sok devizában eladósodott (köztük Mesztegnyőiek is) várja izgatottan a fejleményeket. 

A Magyar Kormány és az Európai Bizottság olyan megállapodást kötött a 2014-2020 közötti időszakra, amelynek értelmében 34 milliárd eurós pályázati forrást használhat fel hazánk. Pénzügyi elemzők szerint országunk –átszámítva– 8 ezer milliárd forinttal többet kap, mint amennyit befizet ez idő alatt az uniós kasszába. Ami azonban, megítélésem szerint a leglényegesebb, hogy a számunkra elérhető irdatlan mennyiségű pénz 60%-a  a magyar gazdaság fejlesztését szolgálhatja. Ez jelentheti azt is, hogy egy megindult gazdasági növekedés nem csak a főváros, a nagyvárosok, vagy épp a városok határáig jut el, hanem a gazdasági fejlődésre oly régóta váró községekbe és falvakba is.

Zajlik a „nagyüzem” az európai politika terén is, hogy csak a szeptember 18-ra kiírt skóciai függetlenségi népszavazást említsük. Mire az olvasó a kezébe veszi ezt a számot, már talán eredményt is hirdetnek. Egy biztos! A brüsszeli véleményalkotók függetlenség ellenesek, ők az európai „status quo” (kialakult „rend”) fennmaradásáért drukkolnak, nem véletlenül. Hiszen ha sikerül a skótoknak 307 év után újra független állammá válniuk, az nagy erőt adna a Spanyolországból kiválni szándékozó katalánoknak is. Ezt követően persze az észak-írek is megfogalmazhatják önállósági törekvéseiket, de ugyanúgy a baszkok, illetve a walesiek is. Ebbe a sorba már Erdély önállósága is belefér. Nemde?!

Házunk tájáról!

 Az a monszunszerű –inkább Indokínára, mint Európára jellemző – felhő és esőzóna, úgy tűnik, hogy végre elhagy bennünket. Ez a valóban rendkívüli –főként a vidéken élők türelmének határait feszegető– időjárás, amit a –többek közt– Somogy megyében élők is elszenvedtek, nos, ez jelentős károkat okozott. Főleg a növény termesztőknek nehezítve meg ezzel nagyon a munkálatokat. A következő szárazabb napokat kihasználva mi is betakarítjuk a burgonyatermést, amiből továbbra is igyekszünk kielégíteni az iskola konyha szükségletét. Mindenféleképpen szándékozunk a falu lakosságának is kedvezményes burgonya vásárt szervezni. Ahogy azt jeleztem is a múlt havi számunkban, az iskola pincében tovább folytatjuk a gombatermesztést. Az újonnan hozott gomba zsákok terméséből már kétszer is értékesítettünk a lakosságnak. A munkatársaim nevében –akiknek a munkája nélkül ez az ötlet, illetve program nem valósulhatott volna meg úgy, ahogy azt mi elképzeltük– megköszönök minden dicsérő szót, amit kaptunk. Ez ad nekünk hitet és erőt közös dolgaink továbbgondolására. 

Tisztelt Olvasó!

Október 12-én önkormányzati választás lesz az ország minden településén, így Mesztegnyőn is. A választásra jogosult állampolgárok élhetnek alkotmányos jogukkal, és eldönthetik, hogy kire bízzák a település irányítását. Ki az, akiről feltételezik, ill. elhiszik, hogy a község életét –esetenként hosszú távon is– meghatározó döntéseket képes a kellő módon előkészíteni és meghozni. Ugyanakkor a szavazatával azt is el kell döntenie a választópolgárnak, hogy kik legyenek azok a képviselők, akik a döntés előkészítést megismerve, a település érdekeit mindig szem előtt tartva, jól megfontolt, építő jellegű viták után, testületi döntést tudnak hozni. Ezek a döntések alkotják a település "törvénytárát", amely befolyásolja minden itt lakó ember életét. Bizonyára mindenki érzi, hogy ez a hivatás nem kis felelősséggel jár. Nem véletlenül használtam a "hivatás" szót.

A polgármester és a képviselők munkája mindenkor az általuk képviselt közösségről kell, hogy szóljon. Épp ezért, a választópolgár nagy valószínűséggel akkor találja meg az előbb leírtaknak megfelelő személyeket, ha megvizsgálja, hogy a jelentkezők közül ki az, aki már korábban is több mindent tett önzetlenül a településért. A közösségi életben részt vett, az ünnepségeken, rendezvényeken számítani lehetett rá, s személyisége nem parttalan vitát szító és megosztó, hanem békességet sugárzó.

Szokták mondani, hogy könnyű a tiszta búzába konkolyt keverni, csak aztán legyen valaki, aki azt majd elválogatja. 

Ez nagy igazság!

Jó egészséget, és természetesen a község „épülését” szolgáló választást kíván: 

Nagy László Péter
polgármester

 

kozadatkereso logo 0

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd