Mesztegnyő község honlapja

 coronavirus 0Általános tudnivalók a járványügyi helyzetről és intézkedésekről

 

Részletek...

 


 

szerda, 15 augusztus 2018 17:25

19. Rétesfesztivál – Falunap

Több mint 20 éve indította útra gasztronómiai rendezvénysorozatát a Somogy Megyei Önkormányzat, „Asztali örömök Somogyban” címmel. Ennek a sorozatnak egyik állomása a mesztegnyői Rétesfesztivál lett. Talán most már mondhatjuk, hogy sikeres választás volt annak idején az ünnepi asztal elmaradhatatlan egyik fő fogása, a nyújtott paraszt rétes. Nagyanyáink ősi tudománya, a falusi lakodalmak, búcsúk, keresztelők, egyéb családi ünnepek fő attrakciója, édessége. A lakodalmakban megelőzte még a pecsenyéstálat is a sorban.

21

 

   Ebben a két évtizedben sok változáson esett át a rendezvény, éppen a kor szelleméhez igazodva. Ami maradt a biztos pont, hogy rétesnek lenni kell szinte az utolsó pillanatokig. Persze sok összetevője van a rendezvény sikerének. A részleteket egy csoport már az év eleje óta tervezi, szervezi, mindenki a saját felségterületét készíti elő. Minden esztendőben több száz ember végzi a háttérmunkát összehangoltan, hogy abban a két napban minden a lehető legnagyobb rendben megfeleljen az elvárásoknak. Így külön terület a réteskészítés - árusítás, rétesverseny-zsűrizés, VIP, az infrastruktúra – színpad, sátrak, asztalok, padok, a testvértelepülések fogadása, vendéglátás, a kulturális programok, árusok-kézművesek, büfészolgáltatás, a közbiztonság, a kísérőrendezvények megszervezése, közművek –villany, víz, stb…és még sorolhatnám napestig.

   Szerencsénkre az idén fantasztikusan jó idő várta a rétesfesztiválra érkezőket. Se túl meleg, se eső – éppen fesztiválozós időjárás kerekedett arra a napra. A szombat délelőtt viszi a prímet minden esztendőben a látogatólétszámot tekintve, vagy csak az udvar telítettsége miatt van ilyen érzésem, de most nagyon sokan keresték, várták, kóstolták a finomabbnál finomabb réteseket. A zsűri bemutatása után megkezdődött a rétescsapatok tevékenysége, ill. a kemencékből folyamatosan kerültek elő a kívánatos, pirosra sült, illatozó rétescsodák. A színpadon egész délelőtt folyamatosan zajlottak az események, népdalkörök, a Dalárda, magánénekesek, sanzonok, slágerek, megalapozták a hangulatát a rendezvénynek! Délben a szokásos rétesáldás következett Galambos Ferenc atyával. A Budapest M.J. Band és Csorba András segítségével bepillanthattunk a réteskészítés rejtelmeibe is a Mesztegnyői Kisasszonyok sátra alatt. Aki akarta meg is próbálhatta nyújtani a saját rétesét. A verseny befejeztével a nagyszínpad környéke vált inkább mozgalmasabbá. Vendégfellépőink, testvér-településeink csoportjai, táncosok, hagyományőrzők, nyugdíjas klubok, énekkarok mutatták be a tudományukat. A Royal-Dance Sings operett és musical dallamokkal varázsolta el hallgatóit. Az eredményhirdetés után – ahol sokan örömmámorban, néhányan bosszankodva vették tudomásul a helyezéseket (itt is csak emberek döntenek), a Papa Jazz Seven Band következett, egy komplett koncertet adtak a hallgatóságnak. A Gesarol Zenekar – néminemű csúszás után, sikeresen „ráhangolódott” az eseményre, felidézve nagyon sok nagyszerű sikerszámot. Sajnos a hangosításunk nem volt mindig a helyzet magaslatán, de aztán összejött a végére. Az estét D.J. Csicsimek zárta.

     A másnapi falunap a főzésekkel és a focimeccsekkel indul. Ennek a napnak is megvan a sajátos feelingje. Délelőtt elfoglalták helyüket a főzőcsapatok és elkezdődött a kispályás focibajnokság. Délelőtt 11-kor ünnepi szentmise, majd a faluebéd következett. A jól bevált menüsorból választhattak a lakosok – volt marhapörkölt, kakaspörkölt, bőrkepörkölt, babgulyás, halászlé, vadpörkölt. És talán mindent még fel sem soroltam. Ezek után a színpadon elindult a műsorkavalkád. Újszentiván csapata, majd a szem muzsikája – a néptáncosok, hagyományőrzők órája következett. Horgos, Lelle, Mesztegnyő csapatait láthattuk, hallhattuk. A gyermekeket egy bűvész szórakoztatta, varázsolta el. Majd a Honi Hagyományőrzők a szüret-pinceszer hangulatát idézték fel. a Mura Dance táncos lányait többször is megcsodálhattuk, egy-egy szuper szerelésben. Niki Miki és a Csinibabák rock and-roll muzsikájára rophatták azok az ügyesek, akiknek még nem fájt nagyon a lábuk. A nap végére Kerekes Gyuri barátunk szórakoztatta a falunap vendégeit. A műsorok között sikerült a Horgosi csapattól is méltóképpen búcsút vennünk, kikísértük Őket az autóbuszukhoz.

   Természetesen mindkét napon folyamatosan árusítottak legalább 6-7 helyen igazi, mesztegnyői kemencés réteseket, a vendégek megelégedésére. Tizenezer szelet rétessel vártuk az érdeklődő vendégsereget, ami vasárnap estére el is fogyott. Külön köszönet a rétesek készítőinek, árusítóinak a kemencék fűtőinek a fantasztikus helytállásért!  

   Kísérőprogramjainkon is nagyon sokan vettek részt – így állandó volt a hallgatóság a Nóta-fa alatt, ahol Németh Lajos barátunk tangózenéje mellett nótázhatott a közönség, az erdei kisvasút óránként közlekedett, a kézművesek és az árusok előtt is állandó volt a forgatag. A gyermekeknek is volt legalább három féle mászó, csúszó, ugró alkalmatosság, óriásbuborék show, elektromos kisautók, lovaglás, ahol a szülők nyitogathatták a bukszájukat. A Faluház helytörténeti gyűjteménye is mindkét napon fogadta a látogatókat.

   Az Önkormányzat és a magam nevében mindenkinek szeretnék köszönetet mondani a részvételért, támogatásokért, segítségért, felajánlásokért, azért a munkáért, amit a rendezvényünk sikeréért végzett!

 

Hálás köszönet!!!!

Ha a Jóisten engedi, akkor talán jövőre is belevágunk! Hiszen éppen a 20. alkalom lesz a sorban!

                                                                                             

Kövesdiné Panyi Antónia

 

 

kozadatkereso logo 0

DMC Firewall is a Joomla Security extension!