Mesztegnyő község honlapja

Mesztegnyői Állami Erdei Vasút - SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.

A MEV a Balatonszentgyörgy – Somogyszob /sajnos már nem üzemelő/ MÁV vonal Mesztegnyő vasútállomás melletti, SEFAG Zrt. tulajdonát képező területről indul. Fél kilométert a Kopári – út mellett tesz meg, majd bekanyarodik a Birkajárásba, ahol közel két kilométert haladva eléri a Búsvári erdőt. Pár száz méter után következik a Derék patak / Boronka patak/ és a Búsvári halastó. Ez már a Boronka - melléki Tájvédelmi Körzet sok száz természeti csodát rejtő területe. A 700 m hosszú töltésről a tó lenyűgöző növény és állatvilága karnyújtásnyira látható az átrobogó kisvonatból.

A halászsas, feketególya, kárókatona és még számos szigorúan védett madár megszokta a zakatolást, és meg sem rebbenve természetesen viselkedik. A tó után ismét erdőben folytatja útját a vasút. Szúnyogváron, Repcehomokon, és a Hajmáslapi halastót kettészelő töltésen áthaladva a mélyégeri erdőbe jut. Az utolsó két kilométeren évszázados tölgyek alatt gurul a vonat, hogy 8820 métert megtéve Felsőkak végállomásra érkezzen. A 45 perces utazás után az erdei tisztáson esőbeálló, rönkasztalok, tűzrakóhely várja a pihenni vágyókat. A kiépített tanösvények és az egy-két kilométerre található elnéptelenedett települések nyomai a természetben sétálni vágyók kíváncsiságát elégíthetik ki. 

A kisvasutat 1925-ben a Hunyady grófok építtették, a halastavak megközelítése és a faanyagszállítás megkönnyítése érdekében. Az első szakasz Repcehomokig ért, ahonnan a Hajmáslapi halastó is megközelíthető. 1957-58-ban az állami erdőgazdaság korszerűsítette és hosszabbította meg a pályát 8820 m-re. Az évek során több mellékvágány és kitérő-rakodó épült. A vasút „aranykora” idején közel 15 km vágányhálózattal, 14 ezer m3 fa szállításával, és 8 halastó - Búsvár, Soponya, Hajmáslap, Dávod - ellátásával sok családnak adott megélhetést. A fatermelés visszaesésével és a szállítási technológia átalakulásával a vasút áruforgalma megszűnt, a vágányhálózat lecsökkent. Felszedték a soponyai szárnyvonalat, a mélyégeri és a II. rakodói kitérőket, a nyáras, a szúnyogvári, /Volosz / és a búsvári / disznószaros / csonkákat.

A kisvasút első gőzmozdonyát a tulajdonos Hunyadyak kéthelyi téglagyárából hozták. Ipartörténeti érdekessége, hogy a középső tengelyén nem volt nyomkarika és ez a vonal egy-két szűk ívében nagy előnyt jelentett. A mozdonyt 1944. késő őszén a visszavonuló német csapatok / egyes források szerint a vasút dolgozói/ belelökték a Búsvári halastó utáni mocsárba, ahonnan csak 1947. tavaszán tudták kiemelni. A vasút ekkor már állami tulajdonban és lóvontatással működött. 

Az 50-es évek közepétől először két kicsi dízelmozdony  - MUKI -   járta a pályát - a helyi idősebbek a mai napig MUKI-ként emlegetik a vasutat - majd a ma is használatos C 50-esek is megérkeztek.

1960-tól elindult a korlátozott személyszállítás, ami az addigi kerékpáros és gyalogos közlekedést felváltotta. Felsőkakon Kakpuszta, Libickozma, Háromház, és Kopárpuszta, Mélyégerben Lencsenpuszta, Szúnyogváron Cserfekvés lakossága szállhatott fel a menetrendszerint közlekedő vonatra. A 80-as évek elején még fordában jártak a faanyagszállító vonatok / 5 csillét raktak fel, 5 csille úton volt, 5 csillét raktak át MÁV vagonokba / 10-14 ezer m3 forgalmat lebonyolítva. Az évtized végére 1-2 ezer m3-re csökkent a szállítás. A környékbeli kis falvak, puszták szinte teljesen elnéptelenedtek, így a személyforgalmat pár száz természetjáró turista és a mesztegnyői Faluházban táborozó erdei iskolások utaztatása jelentette. A Rockenbauer Emléktúra kezdte el népszerűsíteni, majd „Mentsük meg a kisvasutakat!” mozgalom ismertté tenni a mesztegnyői kisvasút nevét. Az utóbbi pár évben 4-5 ezer utasnak nyújt felejthetetlen élményt a MUKI.

 

Mesztegnyő a 68-as számú főút mentén fekszik 40 km-re Kaposvártól, 20 km-re a Balatontól és az M7-es autópályától. A fővárosból közvetlenül Budapest – Nagyatád autóbusz járattal közelíthető meg. Vonaton érkezőknek Balatonszentgyörgy, vagy Balatonmáriafürdő állomáson van buszcsatlakozás. A falu központjában a Dorffmeister freskókkal díszített műemlék templom és a Faluház helytörténeti és néprajzi gyűjteménye tekinthető meg. A szép rendezett községben étkezési és szálláslehetőség is kínálkozik. Kiemelt rendezvény a Rétesfesztivál, ami évente több ezer érdeklődőt vonz. 20 km-es körzetben található többek között a Balaton, a marcali termálfürdő, a somogyfajszi őskohó, a niklai Berzsenyi kúria, a somogyvári Szent László történelmi emlékhely és még sok érdekes látnivaló. A közelben lévő települések színes palettáját vonultatják fel a különböző kulturális és gasztronómiai rendezvényeknek. A kisvasutat igénybe vehetik az országos kéktúra résztvevői, a végállomásról induló különböző hosszúságú erdei tanösvényeken pedig tájvédelmi szakemberek vezetésével túrázhatnak az érdeklődők.

Minden kedves utasunknak kellemes időtöltést kíván Mesztegnyő vendégszerető lakossága és az erdei vasutat fenntartó SEFAG Zrt.    

kozadatkereso logo 0

Our website is protected by DMC Firewall!